Käänneyhtiön menestyksen avaimet
Tilanne on polarisoitunut, mutta kyllä, monen suomalaisen yrityksen taloudellinen ja operatiivinen toimintaympäristö on heikentynyt tämän vuoden aikana. Juuri kun toimitusketjun ongelmista onnistuttiin pääsemään eroon, on korkeasta inflaatiosta ja korkotasosta tullut monen yrityksen päähuolenaihe. Nämä yhdistettynä heikkoon kysyntään ja valmiiksi heikkoon taseeseen luovat reseptin mahdolliselle katastrofille.
Tyypillisiä rahoituskriisin oireita ovat yrityksen taloudellisen ohjauksen tai liiketoimintasuunnitelman arvioiden toteutumatta jääminen; taloudelliset tappiot; rahoitussopimusten kovenanttirikkomukset tai velkojille suoritettavien maksujen laiminlyönti. Ensimmäisten vaikeuksien ilmaannuttua velkojat pyrkivät usein sopeuttamaan takaisinmaksuehtoja, mukaan lukien alentamalla korkoja ja/tai pidentämällä takaisinmaksuaikataulua. Tämä tilanne voi jatkua vuosia. Taloudellisesti vaikeina aikoina pankit tosin pyrkivät kiristävät ruuvia, ja orastavia merkkejä onkin jo näkyvissä rahoittajien tiukentuneesta linjasta ongelmayrityksiä kohtaan.
Käännekohtia ovat luottolimiittien uusiminen tai likviditeettipula, ja nämä tilanteet voivat olla todella vaikeita yritykselle, joka ei ole valmistautunut kohtamaan näitä ongelmia. Proaktiivisella ja oikea-aikainen toiminnalla saavutetaankin paras lopputulos.
Yrityksen vapaaehtoisella uudelleenjärjestelyllä tarkoitetaan johdon tietoista ja aktiivista pyrkimystä yrityksen rahoitusrakenteen ja operatiivisen toiminnan muuttamiseen siten että yrityksen taloudellinen asema kohentuu ja pitkän aikavälin elinkelpoisuus parantuu.
Vapaaehtoinen uudelleenjärjestely pyrkii tyypillisesti käsittelemään välittömiä taloudellisia ongelmia samalla kun se luo pohjan pitkän aikavälin kestävyydelle.
Uudelleenjärjestelyn eli workoutin keskeiset osa-alueet ovat:
- Arviointi- ja diagnoosivaihe: Ensimmäisessä vaiheessa tehdään perusteellinen arviointi yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Tähän kuuluu yhtiön tuloksen, taseen ja kassavirran analysointi, sekä muiden keskeisten tunnuslukujen ja suorituskykyä kuvaaminen mittareiden analysointi. Talousvaikeuksien juurisyiden tunnistaminen on tärkeää tehokkaan uudelleenjärjestelysuunnitelman laatimisen kannalta.
- Kassavirran hallinta: Kassavirran hallinta ja likviditeetin varmistaminen ovat uudelleenjärjestelyn ensisijaisia tavoitteita. Yrityksen tulisi laatia yksityiskohtainen kassavirtaennuste ymmärtääkseen, milloin ja miten kassaa generoidaan ja käytetään. Kassavirtaennusteen laatiminen auttaa tunnistamaan puutteet ja mahdollistaa proaktiiviset toimenpiteet likviditeetin ylläpitämiseksi. Liiketoimintasuunnitelma ja kassavirtaennuste määrittävät yrityksen velanhoitokyvyn ja toimivat laadittavan arvonmäärityksen keskeisinä lähtötietoina.
- Arvonmääritys: Yrityksen arvonmääritys toimii koko uudelleenjärjestelyprosessin perustana, sillä se ohjaa neuvotteluja ja muokkaa uudelleenjärjestelysuunnitelmia. Luotettavan arvonmäärityksen tekeminen vaikeuksissa olevasta yhtiöstä on hankalaa, koska perinteinen arvonmääritys yleensä aliarvioi taloudellisten vaikeuksien vaikutusta liiketoimintasuunnitelmaan. Käänneyhtiön osalta arvonmäärityksessä tulee ottaa huomioon useita lisätekijöitä, ja soveltaa riittävää varmuuskerrointa. Yritysjärjestelyssä arvo loppujen lopuksi määrittyy sen perusteella, mitä joku voi maksaa tai on valmis maksamaan. Workout- tilanteiden erityispiirre on se, että joku ratkaisu on pakko löytää. Kokeneen taloudellisen neuvonantajasi tehtävä on siis varmistaa se, että pöydällä on useita eri vaihtoehtoja aivan loppumetreille saakka.
- Pääomarakenne: Jos yritys on raskaasti velkaantunut, velan uudelleenjärjestely saattaa olla välttämätöntä. Tämä voi pitää sisällään neuvotteluja velkojien kanssa maksuehtojen muuttamisesta, marginaalin alentamisesta, nykytilanteeseen paremmin sopivista uusista kovenanttitasoista, maksuaikojen pidentämisestä tai jopa velan pääoman alentamisesta. Tavoitteena on lievittää välitöntä taloudellista painetta ja luoda yritykselle kestävä velkarakenne. Joissakin tapauksissa nykyiset rahoittajat ovat valmiita hyväksymään lainan pääoman ja kertyneen koron leikkauksen (”haircut”), jos yhtiöön saadaan uutta oman tai vieraan pääoman ehtoista rahoitusta. Erilaisia instrumentteja ja rahoitusvaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Neuvotteluvaiheen aikana on mahdollista luoda valtavasti arvoa ja myös menettää sitä. Valmistaudu hyvin ja toimi varovasti! Nopeus on aina olennaista uudelleenjärjestelyssä, erityisesti jos kassanpohja jo häämöttää, ja kokenut taloudellinen neuvonantaja osaa kertoa sinulle, mikä voisi toimia ja auttaa sinua saavuttamaan hyvän lopputuloksen säällisessä ajassa.
- Operatiivinen tehokkuus: Toiminnan virtaviivaistaminen ja operatiivisen tehokkuuden lisääminen on välttämätöntä kustannusten leikkaamiseksi. Operatiivinen saneeraus kohdistuu ensin alueisiin, joilla kuluja voidaan vähentää ilman tuotteiden tai palveluiden laadun olennaista heikkenemistä. Jos tilanne on oikein vakava, voi olla välttämätöntä leikata myös lihasta, jotta päästään pahimman yli. Yhtään menestyvää yhtiötä ei ole rakennettu pelkästään säästämällä, mutta on hämmästyttävää, miten paljon voi saada aikaan lyhyellä tähtäimellä, jos on pakko. Kokeneet yritysostajat ovat muuten varsin tietoisia tästä tosiasiasta. Tuotekehityksen kaltaiset funktiot, joista koituva hyöty kristallisoituu vasta pitkällä aikavälillä, ovat aivan erityisessä vaaravyöhykkeessä.
- Myyntituottojen lisääminen: Tietyt strategiat myyntitulojen kasvattamiseksi, kuten uusien tuotteiden tai palveluiden lanseeraaminen tai uusille markkinoille laajeneminen, ovat todella vaikeita toteuttaa haasteellisessa taloudellisessa tilanteessa. Myynnin kasvattamiseen tähtäävät toimenpiteet keskittyvät pääasiassa olemassa olevaan tuotevalikoimaan korostaen markkinointimixiä (tuote/palvelusekoitus, hinnoittelu, sijoittelu, palvelu, laatu, alue, jakelu jne.)
- Liiketoiminta ja omaisuuserät: Taseen vastaavaa puoli tulisi myös käydä sen selvittämiseksi, voisiko olla mahdollista myydä omaisuuseriä varojen hankkimiseksi ja likviditeetin parantamiseksi. Omaisuuserät voivat olla muita, kun ydintoimintoja tai miksei vaikka tuotantokäytössä olevia kiinteistöjä, jotka voi vuokrata takaisin yrityksen käyttöön. Yrityksen liiketoimintayksiköt kuuluvat myös tähän kategoriaan. Myyntiprosessi voi koskea myös koko yritystä. Haastavassa taloudellisessa olevan yrityksen myynti on omine erityispiirteineen oma taiteenlajinsa, josta voin kertoa enemmän, mikäli olet kiinnostunut.
- Henkilöstöresurssit: Joissakin tapauksissa yritysten on tehtävä vaikeita päätöksiä työvoiman hallinnasta, mukaan lukien irtisanomiset, lomautukset tai työajan lyhentäminen. Nämä päätökset tulisi tehdä huolellisesti ottaen huomioon sekä lyhyen aikavälin taloudelliset tarpeet että pitkän aikavälin organisaation kehitystarpeet.
- Neuvottelut toimittajien kanssa: Toimittajien kanssa käydään tavanomaisesti neuvotteluja ostohinnoista, alennuksista ja maksuehtojen pidennyksistä. Toimittajien saaminen mukaan ”talkoisiin” voi parantaa kassavirtaa ja vähentää välitöntä taloudellista painetta.
- Sidosryhmäviestintä: Avoin ja läpinäkyvä viestintä eri sidosryhmien, kuten, sijoittajien, rahoittajien, työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa, on ratkaisevan tärkeää uudelleenjärjestelyssä. Sidosryhmät tulee pitää tietoisena yrityksen näkymistä ja uudelleenjärjestelyn edistymisestä. Vaikeassa tilanteessa osapuolten välinen luottamus on usein järkkynyt tai jopa kokonaan menetetty. Onnistunut uudelleenjärjestely voi palauttaa menetetynkin luottamuksen.
- Taloudellinen ennustaminen: Laatimalla taloudellisia ennusteita ja skenaariosuunnitelmia voidaan arvioida eri strategisten vaihtoehtojen ja markkinaolosuhteiden mahdollisia vaikutuksia. Tämä auttaa tekemään perusteltuja päätöksiä ja varmistaa sen, että uudelleenjärjestelyn yhteydessä laadittavalla uudella liiketoimintasuunnitelmalla on tarvittava rahoituksellinen liikkumavara eli ”headroom”.
- Strateginen suunnittelu: Samalla kun yritys kamppailee taloudellisten haasteiden parissa, tulisi tehostaa yhtiön pitkän aikavälin strategista suunnittelua tavoitteena asemoida yritys kestävään kasvuun, kun taloudellinen vakaus palautuu.
Jos tämä kuulostaa paljolta työltä, niin olet oikeassa. Tilanteen mukaan kevytversiokin saattaa riittää. Kevytversio voi sisältää joitakin operatiivisia ja rahoituksellisia uudelleenjärjestelyjä. Yhtiön velkarahoittajat saattavat suostua muuttamaan maksuehtoja, alentamaan korkomarginaalia, pidentämään maksuaikoja tai jopa myöntämään lisää velkaa, jos samaan aikaan yhtiöön on tulossa uutta oman pääoman ehtoista rahoitusta.
Vaikeusaste kasvaa yrityksen toiminnallisten haasteiden myötä, ja erityisesti silloin, jos nykyiset omistajat eivät kykene tai halua sijoittaa lisää pääomaa yritykseen. Viime vuosina turnaround-tilanteista kiinnostuneiden velka- ja pääomasijoittajien määrä ja laatu on merkittävästi parantunut, mutta kiinnostus on hyvin selektiivistä ja tarjonta niukkaa erityisesti pk-yrityksille, jossa tarve on suurin. Ad hoc-pohjalta sijoittavat liikemiehistä koostuvat konsortiot ovat olleet perinteinen ratkaisu tässä kokoluokassa. Sanottakoon, että monissa tapauksissa turnaround-kohteista kiinnostuneet sijoittajat ja lainanantajat eivät ole samoja sijoittajia kuin tavanomaisiin kohteisiin sijoittavat, ja taloudellisen neuvonantajasi tulisi tietää, keitä he ovat.
Yrityksen vapaaehtoiset uudelleenjärjestelyt voivat olla tehokas ja arvonluontimielessä paras vaihtoehto talousvaikeuksissa kamppailevien yritysten haasteiden ratkaisemiseen, ja niiden avulla voidaan välttää konkurssin aiheuttama vahinko yhtiön liiketoiminnalle ja maineelle. Vapaaehtoiset järjestelyt kuitenkin vaativat onnistuakseen kaikilta osapuolilta yhteistyötä, neuvottelutaitoja ja valmiutta kompromisseihin. Yrityksen velkarakenteen tulisi olla myös kohtuullisen selkeä.
Joskus vapaaehtoiset uudelleenjärjestelyt eivät yksinkertaisesti toimi, ja vaihtoehtona toiminnan tervehdyttämiselle ovat yrityssaneeraus tai konkurssi.
Yrityksen tarina ei välttämättä pääty konkurssiin, ja joskus tämä vaihtoehto voi johtaa jopa omistajien kannalta parhaaseen lopputulokseen. Yrityksen toiminnan kannalta yrityssaneeraukseen tai konkurssiin hakeutuminen ei ole kuitenkaan ole riittävä ratkaisu toiminnan tervehdyttämiseen. Taseen tervehdyttämisen lisäksi tarvitaan joka tapauksessa riittävän yksityiskohtainen operatiivinen tervehdyttämissuunnitelma, jossa on riittävästi vipuja, ja sen huolellinen toteutus.
Yksi tärkeimmistä päätöksistä, jonka yritys tekee kriisin varhaisvaiheessa, on ammattitaitoisten neuvonantajien palkkaaminen. Onnistuneen käänteen tekeminen vaatii yhtiön johdolta ja hallitukselta aivan erityistä osaamista ja keinovalikoimaa, jollaista kovin harvasta yhtiöstä löytyy entuudestaan.
Suosittelen vahvasti sellaisten taloudellisten neuvonantajien, konsulttien ja juridisten asiantuntijoiden palkkaamista, joilla on laaja kokemus yrityksen uudelleenjärjestelyistä ja turnaround-tilanteista, ja jotka kykenevät työskentelemään yhtenä tiiminä. Heidän kollektiivinen asiantuntemuksensa takaa sen, että yritys saa vaikeimmalla hetkellään parhaat neuvot ja ohjeet vaikeuksista selviämiseen.
Mitä nopeammin työ aloitetaan, niin sitä suurempi on käytössä oleva keinovalikoima ja mahdollisuus luoda pelastaa tai jopa luoda arvoa. Kustannustehokas ja nopea tapa aloittaa on pyytää taloudellista neuvonantajaa tekemään eri vaihtoehdoista esiselvitys.
Johtopäätökset: Taloudellinen uudelleenjärjestely vaatii onnistuakseen rahoitus- ja juridisen osaamisen ja strategisen ajattelun yhdistämistä, ja päättäväistä otetta. Yrityksen johdon on oltava sitoutunut prosessiin, ja ryhdyttävä proaktiivisesti ratkaisemaan ongelmia. Jos sinulla on kysyttävää yrityksesi tilanteesta, niin ota yhteyttä luottamuksellisesti yhteyttä Origon toimitusjohtajaan Jussi Majamaahan (puh. +358 40 842 4479).
Artikkelin kirjoittajasta: Jussi Majamaalla on laaja kokemus taloudellisesta neuvonannosta vaikeuksien kanssa kamppaileville yrityksille, ja hän on ollut mukana neuvonantajanaroolissa useissa yksityisiä ja listattuja yrityksiä koskevissa vapaaehtoisissa uudelleenjärjestelyissä, yrityssaneerauksissa ja konkursseissa, ja haastavissa taloudellisessa tilanteessa olevien yritysten myynti- ja ostoprosesseissa aina 2000-luvun alusta lähtien, joista osa kuuluu suurimpiin tähänastisiin järjestelyihin Suomessa. Majamaa on myös toiminut hallitusroolissa tiukoissa tilanteissa, kun eri vaihtoehtoja toiminnan jatkamiselle harkitaan ja toteutetaan.